Kirja on valinta. Asenne.

Me kirja-alan toimijat ja järjestöt olemme mukana kampanjassa, jossa syysloma on nimetty lukulomaksi. Lukuloman teemana on matkustaminen: kirjan siivin voi matkata mihin tahansa, ja täysin ilmastoystävällisesti. Pidän kampanjaa ja sen sisältöä merkittävänä ja siksi aihe näkyy somessamme laajasti tällä viikolla. Kokosimme omien kirjojemme lisäksi myös yhteistyökumppaneidemme tarjonnasta vinkkejä, miten matkailla ilman hiilijalanjälkeä.

Pääsen Kirjakaarella seuraamaan piikkipaikalta suomalaisten kirjaan ja kirjallisuuteen liittyviä asenteita. Olen koulutukseltani kasvatustieteiden maisteri ja sisäinen erityisopettajani itkee lähes päivittäin kuunnellessani erityisesti yritysmaailmasta kaikuvia epäileviä kirjoihin kohdistuvia kommentteja. Tuntuu, että nykybisneksen näkökulmasta kirja on hidas, vanha ja toimimaton konsepti. Eräs viestintäalan vastuuhenkilö kiteytti ajatuksen minulle näin: ”Kyllähän niitä kirjoja toisille jaellaan, kun jotain pitää antaa, mutta kukapa niitä nykyään enää lukee.”

Minä luen. Ja mikäli Kansainvälistä lasten lukutaitotutkimusta (PIRLS 2016) on uskominen, se kannattaa. Samalla kun haalin kirjoja kotiini, tulen siirtäneeksi lukemista tukevia asenteita lapsilleni. Se taas näyttää vaikuttavan siihen, että todennäköisemmin kuin kirjattomista perheistä tulevat lapset, omani saavuttavat sujuvan lukutaidon ja saavat sitä kautta avaimet opinnoissa menestymiseen ja yhteisuntaan kiinnittymiseen. Jotteivät sähköiset laitteet ja vempaimet unohdu, niin kyllä niilläkin samansuuntaista vaikutusta on. Mutta ei yhtä vahvasti kuin kirjoilla.

Kirjojen merkitystä tukee myös australialaistutkimus, jonka mukaan iso kirjojen määrä kotona vaikuttaa lapseen, vaikkei lapsi osaa vielä lukea. Kirjamyönteinen koti takaa paremman menestyksen lukutaidon ohella myös matemaattisissa ja digi-taidoissa. Kotitaustalla, varakkuudella, sukupuolella tai vanhempien ammateilla ei ole merkitystä, kunhan on riittävästi kirjoja.

Ymmärrän kirjoihin kohdistuvan kritiikin siltä osin, että sähköisiin julkaisualustoihin ja sisältöihin verraten kirja on huonosti päivitettävä, muuttumaton ja kankeahko. Maailmassa on kuitenkin merkittävämpiäkin asioita kuin tehokkuus ja vauhti ja niitä kirja edistää. Opettajana kuulin usein, että eipä pojastanikaan lukuihmistä tule, kun en minäkään koskaan ollut. Niinpä. Kyse ei ole taidoista tai osaamisesta, vaan asenteista. Lukuihmiseksi tullaan lukemalla. Siihen tarvitaan luettavaa.

– Hanna