8 vinkkiä kirjoittamiseen

Teksti kuin teksti, saattaa moni ajatella. Laitetaan vain riittävä määrä adjektiiveja, verbejä ja substantiiveja pötköön, ja eiköhän se ollut siinä. Täydennetään varmuuden vuoksi vielä muutamalla asiantuntijaimagoa hyväilevällä termihirviöllä. Helpotuksen huokaus, klik ja blogikirjoitus someen. Yksinkertaista ja helppoa.

Tekstillä on kuitenkin väliä. Vaikka jokainen voi raapaista minkä tahansa tarinan tyngän kaverilleen WhatsAppissa ilman välimerkkejä ja isoja alkukirjaimia, yritysviestinnässä tilanne on toinen. Oikeakielinen ja ymmärrettävä kielenkäyttö rakentaa yrityksen imagoa. Organisaatio näyttää uskottavalta ulospäin, kun sen viestintä on hallussa. Asiantuntijuus ei siis synny pelkästään substanssiosaamisesta, vaan siitä on myös osattava viestiä hyvän kielitajun mukaisesti.

Oikeakielinen ja ymmärrettävä kielenkäyttö rakentaa yrityksen imagoa.

Tekstin laatu on helppo sivuuttaa, jos kirjoitustaidot ovat tylsyneet tai jos tekstin sujuvuuteen ja ymmärrettävyyteen ei kiinnitä huomiota. Monesti syynä voi olla kiire tai välinpitämättömyys, ja silloin mennään jo hyvää vauhtia päin männikköä. Monimutkaiset lauserakenteet, oman alan vaikeaselkoinen terminologia ja kielioppivirheet saavat taatusti aikaan epäselviä tekstejä ja väärinymmärryksiä.

Tässä muutama vinkki kirjoittajille, jotka tuottavat tekstejä yritysviestinnän tarpeisiin:

  1. Valitse hyvä otsikko. Napakka ja iskevä otsikko koukuttaa lukijan heti ensimmäisenä, joten käytä riittävästi aikaa hyvän otsikon muotoiluun. Usein jo otsikon perusteella lukija valitsee, uhraako hän kallisarvoista aikaansa tekstiin vai sivuuttako sen saman tien.
  2. Selitä termit. Jokaiseen alaan kuuluu oma terminologiansa. Itsellesi tuttu käsite on kuitenkin useimmiten vieras maallikkolukijalle. Muista siis selittää käyttämäsi termit tai tarvittaessa vältä käyttämästä niitä.
  3. Pidä kiinni tekstin tavoitteesta. Jokaisen on helppo jaaritella asiasta kuin asiasta, mutta ytimekkään tekstin on syytä pysyä tavoitteessa. Kehittele itsellesi mahdollisimman yksinkertainen kysymys, johon vastaat tekstissä. Tekstin kirjoittamista helpottaa ajatus siitä, mitä haluat sillä saavuttaa.
  4. Muista kohderyhmä. Hyvä teksti on aina suunnattu jollekin rajatulle kohderyhmälle. Tekstin fokus on helpompi pitää yllä, kun tietyn kohderyhmän ajattelu ohjaa kirjoittamista.
  5. Huomioi oikeinkirjoitus. Pilkut, yhdyssanat ja isot alkukirjaimet saattavat joskus tuottaa harmaita hiuksia. Jos epäilet kielikorvaasi, voit hakea apua esimerkiksi Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimiston ohjepankista.
  6. Vältä toistoa. Elävä teksti syntyy rikkaasta kielenkäytöstä. Toisinaan toisto toimii tehokeinona, mutta synonyymit ja sanojen erilaiset ilmaisutavat luovat tekstiin kiinnostavaa eloa. Kielitoimiston sanakirja on oiva apu tähän.
  7. Valitse hakusanat oikein. Jos kyseessä on verkkoteksti, osuvat hakusanat auttavat tekstiäsi erottumaan edukseen kirjavasta massasta. Hakusanatutkimus ja hakukoneoptimointi ovat tärkeitä, mutta muista kuitenkin kirjoittaa todelliselle lukijalle, ei vain tekstejä analysoivalle hakukoneelle.
  8. Panosta aloitukseen ja lopetukseen. Tekstin alku ja loppu ovat lukijan kannalta merkityksellisimpiä kohtia tekstissä. Ne jäävät parhaiten mieleen. Naseva aloitus ja kiteyttävä lopetus viimeistelevät hyvän tekstin.

Teksti kuin teksti, saattaa moni ajatella. Mutta oletko enää itse samaa mieltä?

Kirjoittaminen on taitolaji. Hyvä kirjoitustaito säästää aikaa ja vaivaa. Viesti menee perille sellaisena kuin se on tarkoitettu. Osuva ja oikeakielinen viestintä rakentaa ja tukee yrityksen myönteistä asiantuntijaimagoa.

Kokeile rohkeasti, miten seitsemän vinkkiä purevat omaan tekstiisi. Kielen ja viestinnän ammattilaisina olemme kuitenkin yhden puhelinsoiton tai sähköpostiviestin päässä, jos tuletkin toisiin aatoksiin.