Laadusta ja luovuudesta on hyvä kuva tehty

Elämme nykyään maailmassa, jossa olemme visuaalisen ilotulituksen vietävinä aamusta iltaan. Kuvalla ja videolla on ehkä enemmän merkitystä kuin koskaan aiemmin. Pelkän tekstin lukeminen puuduttaa, sillä janoamme joko staattista tai liikkuvaa kuvaa. Kuvat täydentävät tekstin sanomaa, sillä teksti ilman kuvia on kuin laskiaispulla ilman hilloa ja kermavaahtoa.

Kun koostamme yrityksen tai minkä tahansa organisaation tarinaa, tekstin rinnalla kuvilla on iso rooli – toisinaan jopa suurempi kuin toimitetulla tekstillä. Tämän vuoksi kuvat on syytä valita pieteetillä: niiden täytyy olla laadukkaita, kiinnostavia ja inspiroivia, sillä muuten ne hukkuvat loputtoman kuvavirran syövereihin.

Kuva: pixabay.com

Kuvanlaatua ei voi koskaan korostaa liikaa, koska useimmiten lukija tai katsoja hamuaa silmillään ensimmäisenä nimenomaan kuvia. Vaikka kännykkäkameran otokset olisivat muuten upeita, useimmiten suttuisten räpsyjen kuvanlaatu ei riitä. Voinemme olla yksimielisiä siitä, että rakeiset ja epätarkat kuvat eivät myöskään anna parasta kuvaa yrityksestä. Siksi kuvien on oltava riittävän hyvälaatuisia, sillä ne tekevät lopputuloksesta näyttävän. Toki kuvanmuokkausohjelmilla kuvia pystytään tarvittaessa korjaamaan ja hiomaan.

Kuvien valinnassa mietitään kokonaisuutta eli sitä, miten paljon ja millaisia kuvia lopputuotokseen tarvitaan ja halutaan. Usein esimerkiksi historiajulkaisussa elegantit mustavalkokuvat ja reippaat värikuvat luovat mainion kontrastin menneisyyden ja nykyisyyden välille. Vastakohdat kiinnostavat. Olennaista on siis se, millaiset kuvat tukevat tarinaa parhaiten – tai pikemminkin se, millaiset kuvat kertovat samalla myös omaa tarinaansa aidosti ja mielenkiintoisesti.

Kuvallisen tarinankerronnan erilaisia sävyjä hyödynsimme muun muassa Elosen leipomon historiateoksessa. Kuvapari osoittaa, että vaikka leipomoala on muuttunut paljon vuosikymmenten kuluessa, tietyt työt tehdään edelleen samoin kuin ennen vanhaan. Kuva: Juuresta leipään, lusikkaleivästä omenaunelmaan. Elonen Oy 1966–2016.

Kuvissa, kuten kaikessa muussakin luovassa työssä, tekijänoikeuksia ei parane unohtaa. Kuvia valitessa onkin selvitettävä, kuka kuvat nappaa projektia varten ja millaisin oikeuksin niitä saa käyttää ja missä yhteyksissä. Kuvaoikeudet on huomioitava myös, jos niitä metsästetään arkistoista tai kuva-albumien kätköistä. Tapanamme on sopia asiakkaan kanssa jo aloituspalaverissa, kenen vastuulla kuvien toimittaminen on.

Jos asiakas toimittaa lopullisen tuotoksen aineiston ja kuvat omista arkistoistaan, kuvat on hyvä nimetä selvästi aineiston mukaan ja lähettää ne meille taittoa varten jonkin siirtopalvelun, pilvisovelluksen tai perinteisen muistitikun avulla. (Tapoja on monia, mutta nämä ainakin todistetusti toimivat.) Tämä helpottaa huomattavasti taittajan työtä, kun hänen ei tarvitse lotota, mikä kuva istutetaan mihinkin kohtaan.

Vaikka rakastamme käsin hypisteltäviä kuva-albumeja, digikuvat ovat kuitenkin nykymaailman normi. Tarvittaessa autamme siis myös kuvien digitoinnissa. Tällöin sähköiseen muotoon saatetut kuvat ovat käytettävissä edelleen myös organisaation muussa viestinnässä vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi vanhat kuvat toimivat loistavasti viestinnän ja markkinoinnin apuvälineenä.

Kuva: pixabay.com

Jos kuvan voima tuntuu liian valjulta, elävä kuva eli video herättää viimeistään laajemman yleisön huomion. Vaikka laadukas videotuotanto vaatii yleensä enemmän resursseja kuvitettuun ja kirjoitettuun tarinaan nähden, nykyään lähes yritys kuin yritys tuottaa videoita erilaisiin tarpeisiin. Audiovisuaalinen tarina jää mieleen ja sitä on helppo jakaa eteenpäin.

Tarvitsitpa taidokasta tarinankerrontaa, vaikuttavaa kuvitusta tai villiä videotuotantoa, käänny rohkeasti puoleemme. Tehdään yhdessä jotakin ainutlaatuista, joka saa nutturan tutisemaan ja sukat pyörimään jaloissa.