Rento haastattelu kirvoittaa tarinoimaan

Näin meillä niitä haastatteluja hoidetaan.

Tarinankertoja: Haastattelu on oiva tapa kerätä tietoa, sillä se antaa haastateltavalle vapauden kertoa omin sanoin aiheesta kuin aiheesta. Kokenut haastattelija taas pystyy ohjaamaan haastattelun kulkua ja tilanteen mukaan esittämään vaikkapa tarkentavia lisäkysymyksiä.

Asiakas: Pysytään siis ihan aiheessa? Ethän sää nyt ala utelemaan mistään meikäläisen lomaseikkailuista…

Tarinankertoja: En suinkaan. Näissä haastattelussa talletetaan niitä tarinoita yrityksenne vaiheista, jotka voisivat jäädä muuten kuulematta.

Asiakas: No sepä just. Tässä mihinkään lööppeihin haluta.

Tarinankertoja: Haastattelun avulla saadaan autenttista materiaalia, aitoja sitaatteja ja omin sanoin kerrottua moniäänistä tarinaa.

Asiakas: Meikäläinenhän on vaan ihan tavallinen toimari. Mää mitenkään erityisen uniikki tai moniääninen ole.

Tarinankertoja: Eipä hätää. Mutta siis yritystarinoita tallennettaessa on olennaista kartoittaa, montako haastattelua on ylipäätään tarpeen järjestää ja ketä kannattaa haastatella. Haastattelu on mainio tapa taltioida muistoja ja kokemuksia. Haluamme tarjota avoimen keskustelevan ilmapiirin, jossa haastateltava pääsee muistelemaan itselleen tärkeitä asioita.

Asiakas: Tässähän sitä avoimesti turistaan. Tarkoitit sää siis, että haluat juoruja kuulla?

Tarinankertoja: Juorut ja lorut sikseen. Kuulemme innolla tarinoita, joista voimme sitten poimia lopullisen tuotoksen kannalta herkullisimmat osuudet.

Asiakas: Kyllä meikäläinen herkuista perustaa.

Tarinankertoja: Kokemuksemme on osoittanut, että sama asia muistetaan yleensä hyvinkin samalla tavalla, jolloin asiaa ei välttämättä ole syytä käsitellä kovin monessa eri haastattelussa. Tieto siis saturoituu siinä mielessä, että mitään uutta ei tule enää lopulta esille. Varsinaisen faktatiedon keräämiseen on siis parempiakin tapoja, sillä henkilökohtaiset muistelut eivät aina anna koko kuvaa yrityksen tai organisaation historiasta.

Asiakas: Meinaatko sää, että mun kommenteilla ei oo merkitystä?

Tarinankertoja: Tarkoitin sitä, että ensin on syytä pohtia, mitä tietoa halutaan kerätä ja päättää toteutustavat vasta sen jälkeen.

Asiakas: Nojuu, kylläpä kyllä.

Tarinankertoja: Useimmiten haastateltavana ovat yrityksen avainhenkilöt, jotka voivat olla yhtä lailla yrityksen johtoasemassa tai tavallisia työntekijöitä. Toteutuksen tavoitteen mukaan kannattaa harkita, annetaanko haastatteluissa ääni myös sidosryhmille tai asiakkaille. Sopivan näkökulman valinta on siis sidoksissa myös haastateltaviin henkilöihin.

Asiakas: No myös meidän Penalta ja Maralta irtoo kyllä hyvää tarinaa kahvipöydässä.

Tarinankertoja: Niin, ja toteutamme haastattelut joko yksilö- tai ryhmähaastatteluna. Yksilöhaastattelussa haastattelija haastattelee vain yhtä henkilöä, kun taas ryhmähaastattelussa paikalla on tavallisesti 2–5 henkilöä. Vaikka yksilöhaastattelussa yksi henkilö pääsee rauhassa tarinoimaan omasta näkökulmastaan, se ei ole ajallisesti yhtä tehokas tiedonhankintatapa kuin ryhmässä toteutettu haastattelu. Useimmiten suosittelemme ryhmähaastattelua, jos se vain tilanteen ja tavoitteen puolesta on järkevää.

Asiakas: Hyvinhän tämä näin meidänkin kesken sujuu.

Tarinankertoja: Ryhmähaastattelussa saadaan kuitenkin monta kärpästä yhdellä iskulla ja se voi kirvoittaa osallistujat lennokkaampaan tarinointiin ja yhteisiin muisteluihin. Haluamme luoda rennon ilmapiirin, jossa käsitellään yhtä lailla niin menneisyyden onnistumiset kuin sudenkuopatkin – luottamuksellisesti tottakai.

Asiakas: Onhan noita ojanpohjia tullut kontattua, mutta sitten on noustu jaloillemme. Ja nyt menee niin lujaa, että korvissa humisee!

Kuvat: Meme Generator by MemeCrunch

Tarinankertoja: Arvostamme kasvokkain tapaamisen kulttuuria. Tämän vuoksi pyrimme järjestämään haastattelut samassa tilassa kasvokkain, jos se ajan ja muiden olosuhteiden puolesta on mahdollista. Toisinaan erityisesti pitkän matkan yksilöhaastattelut voi kuitenkin olla kustannustehokkaampaa toteuttaa vaikkapa Skypen videoyhteyden välityksellä tai perinteisesti puhelimitse. Useimmiten kirjan kannalta avainhenkilöt haastattelemme aina kasvokkain, mutta puhelinhaastatteluilla voimme edelleen syventää tietoja ja kysyä spesifimmin tietystä aiheesta.

Asiakas: Onhan tässä lupsakkaa turista menemään.

Tarinankertoja: Toteutettava lopputulos määrää sen, millaisia asioita haastattelussa käsitellään ja millaisia haastattelukysymykset ovat. Samoin haastattelun kesto riippuu haastattelun laajuudesta. Tarvittaessa lähetämme haastattelukysymykset etukäteen, jotta haastateltava voi perehtyä niihin ennakkoon. Tapanamme on tallentaa haastattelut myöhempää työstämistä varten, joten talletamme ne projektin ajan ja tarvittaessa sen jälkeenkin. Säilytämme aineiston visusti tietosuojaa koskevien lakipykälien mukaan.

Asiakas: Asiallista touhua, pisteet siitä.

 

Tällä täysin fiktiivisellä tarinalla halusimme osoittaa, että tarinankertojamme ovat tottuneita luovimaan haastattelussa kuin haastattelussa – olet siis ammattilaistemme turvallisissa käsissä. Ja yleensä toki puhumme vähemmän ja kuuntelemme enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *